Visele lui Einstein  

Posted by: Alina in , ,

Alan Lightman concepe jurnalul lui Einstein in timpul teoriei relativitatii. Anul 1905, in Elvetia. Din aprilie si pana in iunie, Einstein imagineaza lumea din diferitele perspective ale timpului. Timpul ca cerc, ca bucla, tridimensional, reversibil, inexistent, neregulat. Si cum afecteaza el existenta. Fiecare pagina a jurnalului este un mod de a privi lumea, iar mie mi-a dat senzatia alegerii.

"De fapt, e o lume fara viitor. In aceasta lume, timpul e o linie ce se termina in prezent, atat in realitate, cat si in minte.[...]Intr-o lume fara viitor, fiecare ras este ultimul ras. Intr-o lume fara viitor, fiecare singuratate este finala. Intr-o lume fara viitor, oamenii se agata de prezent ca de o stanca."

Eu pot sa traiesc fara multe lucruri. Ma pot lipsi de trecut. Daca trebuie, ma lipsesc si de prezent. Dar sa nu mi se ia viitorul. Gandul ca in viitor am o infinitate de posibilitati, ma ajuta sa ma trezesc dimineata. Tulburatoare zi pentru Einstein a fost 11 iunie 1905.

Mie imi place timpul-simt. "In aceasta lume,o succesiune de episoade poate fi rapida ori lenta, confuza ori intensa, sarata ori dulce, cauzala ori lipsita de cauza, ordonata sau intamplatoare, depinde de istoria privitorului."

Oare cum ar fi sa traiesti timpul in moduri diferite de la o saptamana la alta? Jocul s-ar numi "De-a timpurile". Si te-ai scuza ca nu-ti amintesti nimic din ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani. Pentru ca tu traiesti timpul-imagine.


This entry was posted on Sunday, August 16, 2009 and is filed under , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comentarii

Post a Comment

Comentam?