Ni-l amintim cu totii pe Micul Print, poate cel mai indragit personaj al literaturii pentru copii, plasmuit de imaginatia bogata a lui Antoine de Saint Exupery. Pentru cei care au ras in copilarie alaturi de Micul Print si au plans alaturi de el pe masura ce au crescut, editura Rao publica in premiera in Romania „Scrisori catre o necunoscuta”, o carte ce contine scrisorile unui Mic Print indragostit de data aceasta.
„In mai 1943, Antoine de Saint Exupery, dupa mai mult de doi ani petrecuti in Statele Unite unde a publicat mai cu seama Micul Print, se duce in Alger pentru a incerca sa regaseasca terenul actiunii militare pe langa escadra de legatura, grupul de recunoastere aeriana 2/33. Intr-un tren care il duce intr-una din zile de la Oran la Alger, intalneste o tanara femeie de douazeci si trei de ani originara din regiunea estica a Frantei, casatorita si care locuia la Oran, ofiter si sanitar de la Crucea Rosie. Se indragosteste pe data de ea si o frecventeaza in cursul ultimului an al vietii lui.”
Dar toate aceste date nu conteaza in lumea Micului Print. Pentru el singurele lucruri de importanta capitala sunt sentimentele, atat ale sale, ale oii, ale navei sau ale trandafirului cat si sentimentele fetei. Cu aceeasi inocenta cu care cerea unui necunoscut sa deseneze o oaie, Micul Print explica de data aceasta unei fetite ca neseriozitatea ei l-a determinat sa isi deseneze o noua prietena mult mai amabila si ca va inchipui un nou sfarsit pentru povestea lor. Analizandu-si sentimentele, Micul Print concluzioneaza : „Cel mai trist lucru intr-o mahnire e sa te intrebi daca merita osteneala. Merita oare osteneala sa ai aceasta mahnire pentru cineva care nici macar nu se gandeste sa o previna? Cu siguranta ca nu. [...] Ma necajeste faptul ca insasi mahnirea mi-e stricata. Ar fi fost melancolica daca n-ati fi putut veni. M-a suparat ca m-ati lasat sa astept, si nu ca n-ati venit. Asta e cea mai putin frumoasa din amintirile mele.” Fiind pe rand in amintirea plasmuita pastor de oi, capitan de nava, cel ce fura somnul si pazeste dragostea, Micul Print alege uitarea uitarii fetei.
„Ai dreptate in privinta atator lucruri, ti-as face neindoielnic mai mult rau decat bine. Neindoielnic, nu, dar poate. Asa ca am luat hotarari mari si tu poti sa ma revezi. Sunt prietenul tau.”
Dar Micul Print este un baietel schimbator, melancolic, uneori cam trist. Asa ca isi rezerva dreptul sa isi schimbe hotararile, de la o primavara la alta. Pentru ca el stie mai bine decat noi toti ca „basmele sunt singurul adevar al vietii”.
This entry was posted
on Sunday, March 07, 2010
and is filed under
antoine de saint-exupery,
Despre carti,
micul print
.
You can leave a response
and follow any responses to this entry through the
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
.
Post a Comment
Comentam?